Jeg ble med da utviklingsministeren signerte erklæringen om at funksjonsnedsettelser ikke er en guddommelig straff.
Av: Michael hartmann. Bio. Twitter. 15. november 2020.
Fredag 6. november fikk Ablooms leder, Faridah Nabaggala, nok en minister til å støtte hennes kamp mot religiøs stigmatisering av funksjonshemmede.
Denne gangen var det Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein fra KrF som møtte opp i lokalene hennes på Youngstorget i Oslo. Han skulle underskrive på en erklæring om at funksjonsnedsettelse ikke er en guddommelig straff.
Denne fredagen drar jeg til Youngstorget og møter Faridah på kontoret hennes. Sammen venter vi på ministeren.
Et reelt problem.
– Jeg er veldig glad for at Dag-Inge Ulstein og Regjeringen fortsetter å vise sin støtte til kampen for å bekjempe stigma og skam hos funksjonshemmede, sier Faridah mens hun serverer meg kaffe.
Hun fortsetter:
-Noen stusser over prosjektets tittel. Det er fordi de selv ikke vet hvordan det er å være i miljøer som tror at en høyere kraft straffer og belønner folk med sykdommer. At man ikke har erfaring med noe selv, betyr ikke at det ikke eksisterer. Dette er et reelt problem, sier hun.

Som sykepleier er jeg vant til å møte mennesker i tøffe livssituasjoner. Jeg føler på en moralsk forpliktelse til å sette meg inn i deres utfordringer slik at jeg kan være forberedt i møte med disse pasientene.
Faridah forteller at religiøse og funksjonshemmede mennesker tror at det er gud eller guder som har bestemt at de skulle få en funksjonsnedsettelse.
Vi drikker kaffe og ser på klokken. Ministeren er bare noen minutter unna. Faridah fortsetter:
– Mennesker med funksjonsnedsettelse og deres pårørende fortjener å leve i frihet, motta omsorg og ikke bli utsatt for tanker og prat som både sårer og opprører.

Faridah har fått mange religiøse og politiske ledere til å møtes, drøfte problemet, og forplikte seg til å jobbe for en positiv forandring i egne menigheter og miljøer.
Tidligere i år klarte hun å få prester, imamer og andre religiøs ledere, daværende kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande (V), Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) til å aktivt engasjere seg i prosjektet hennes på to ulike arrangementer.

Andre som har underskrevet erklæringen er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Da Høie skrev under på erklæringen i 2019 sa han følgende til Vårt Land:
– Jeg forstår at Abloom adresserer denne problemstillingen mot miljø med innvandringsbakgrunn spesielt. Men jeg har selv en søster som sitter i rullestol, og veit at dette er noe vi har opplevd fra kristne miljøer i Norge. Dette er ikke noe som har kommet med innvandringen til Norge. Dette er noe som unge mennesker, og med norsk bakgrunn, kan oppleve i dag.
Les saken på Vårt Lands nettsider.

Nøyaktig klokken 12 er Utviklingsminister Dag-Inge på plass i lokalene. Først på programmet er et møte med Faridah og andre samarbeidspartnere. Etterpå signerer ministeren erklæringen om at funksjonsnedsettelse ikke er en guddommelig straff. Og til slutt? En hyggelig prat mellom Faridah, undertegnede og Dag-Inge Ulstein.

Sterke historier.
-Faridah gjør et utrolig viktig arbeid, sier Ulstein da jeg snakker med ham etter signeringen. -Dette er knyttet til barn med funksjonsnedsettelser og hva de opplever både her i Norge og i land vi samarbeider med. Noen steder kan man oppleve at folk kaller det en straff fra Gud hvis man har en funksjonsnedsettelse.
Det er tydelig at ministeren er engasjert i problemstillingen.
-Vi vet at det er 800 milllioner mennesker med funksjonsnedsettelser bare i utviklingsland. De får ikke tilgang til skole eller helsetjenester. Derfor er arbeidet til Abloom utrolig viktig. I dag har jeg hørt noen sterke historier som gjør at jeg blir inspirert og engasjert, avslutter han.
Jeg har kjent Faridah Nabaggala i noen år og opplever henn som en sjeldent sterk og modig leder. Med svært begrensede midler arrangerer hun årlig den store Abloom Filmfestival, som har hatt en lang rekke store navn som gjester, blant andre Märtha Louise og Sentrum-leder Geir Lippestad. Sistnevnte har støttet Abloom i flere år.


I denne saken:
Abloom/Faridah Nabaggala:
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein:
Michael Hartmann er blogger og sykepleier. Følg ham på Twitter og Instagram.