Foreningen skulle hjelpe syke barn. Brukte statlige midler på sponsing og designmøbler.

Foreningen for barnepalliasjon har mottatt 90 millioner fra staten og 75 millioner fra Kristiansand kommune. 

Av Michael Hartmann. Bio. Twitter.  20. oktober 2022.

(KOMMENTAR) –

Hvor er dømmekraften din, når du mottar penger for å hjelpe syke barn, og velger å kjøpe designmøbler og sponse et håndballag?

I forrige uke skrev NRK at Foreningen for barnepalliasjon (FFB) har mottatt 90 millioner for å starte Andreas Hus i Kristiansand.

Dette er Norges første barnehospice, som er laget for døende og alvorlig syke barn. Den 15. oktober i år, publiserte NRK Pengeforeningen, en artikkel der de avslører at FFB har brukt store summer på TV-reklamer, designmøbler, en logo på håndballdrakter og millionlønn til generalsekretær Natasha Pedersen.

Alt finansiert av skattebetalerne.

FIKK MILLIONER FRA STATEN: Natasha Pedersen, generalsekretær i Foreningen for barnepalliasjon, FFB. (Foto/faksimile, nrk.no, 15. oktober 2022).

I samme sak skriver NRK om fire år gamle Vegard fra Stavanger. Han er født med en sjelden genfeil, og har spesialutstyr nok til å fylle tre biler når familien skal på tur.

Hvordan mener Pedersen av Vegard og foreldrene skal reise fra Stavanger til Kristiansand med dette utstyret?

Selv om intensjonen er god, mener jeg at helsehjelp til døende barn burde vært desentralisert til kommunene i stedet for at tilbudet bare skal være i Kristiansand. Da hadde flere som Vegard hatt kortere reisevei.

ENORME SUMMER: Andreas Hus har mottatt 90 millioner kroner fra staten, i følge NRK. (Foto/faksimile, nrk.no, 15. oktober 2022).

Her er noe av det Pedersen og FFB har brukt penger på, med mine kommentarer:

Hun har reklamert på TV 2 for minst 1,6 millioner kroner. 

Nyheten om et hospice i Kristiansand er lett å dele gjennom lokalpresse og medier som skriver om helsevesenet. Hva i all verden har de reklamert for TV 2?

Hun har brukt 740.000 kroner på å lage en podcast.

740.000 kroner? På en podcast? Det blir som å betale 40 milllioner kroner for en leilighet på 20. kvadrat.

Det er ikke dyrt å starte en podcast i Norge, særlig ikke hvis du er en liten forening som FFB. Kjøp mikrofoner. Last ned software. Trykk på REC. Begynn å snakk. Jeg kunne fikset den podcasten for 10.000.

Hun har kjøpt en leilighet i Kristiansand sentrum.

Hvem skal bo i denne leiligheten, Pedersen? Pasientene, som er avhengige av å være på en helseinstitusjon? Neppe.

Én milllion kroner er brukt på innredning alene, i følge NRK. Pedersen har blant annet kjøpt en dansk designstol til 40.000 kroner, et pyntefat til 9.000 kroner og en designsofa til 80.000 kroner.

Hvis Pedersen har lyst å strekke ut bena mens hun sitter i designsofaen, er det null problem. Hun har nemlig kjøpt en puff til 10.000 kroner.

Hva slags nytte har døende barn som Vegard av en rådyr puff? Puffen er ikke en gang i Andreas Hus, men i en privat leilighet i Kristiansand sentrum.

LUKSUS: Eksempler på hva FFB har brukt penger på. En designstol til 40.000 kroner, et pyntefat til 9.000 korner og en designsofa til 80.000 kroner. (Foto/faksimile, nrk.no, 15. oktober 2022).

Hun har brukt minst 450.000 kroner på reklame i sosiale medier.

Var ikke 1,6 millioner til TV 2 nok? Igjen, hva i all verden har de reklamert for? At et hospice snart skal åpne? Norge er fullt av virksomheter som er langt større enn FFB, og som klarer seg fint med en brøkdel av FFBs budsjett til reklame i sosiale medier.

Hun har sponset det lokale håndballaget i Kristiansand, Vipers, med minst 340.000 kroner.

Dette er ubegripelig. Mener Pedersen at sponsing av et håndballag er helsehjelp? Hvor var dømmekraften da denne avgjørelsen ble tatt?

Listen kan forlenges.

Jakten på dømmekraften.

Hvor i all verden var dømmekraften hos Pedersen? Hun har mottatt et svimlende antall millioner kroner og bruker mange av dem på luksus og reklamer, alt sammen med summer som ikke står i forhold til det hun får igjen.

Heisann, Pedersen. Hvorfor måtte NRK skrive om designsofaen til 80.000 før du innså at det var en dårlig avgjørelse å kjøpe den?

I det foreslåtte statsbudsjettet har foreningen mistet de øremerkede midlene til Andreas Hus.

Den 16. oktober ble helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol intervjuet av NRK. Hun forklarte at øremerkede midler skal erstattes av en søknadsbasert ordning. Fra neste år må derfor FFB søke om midler, akkurat som andre organisasjoner.

Enda flere milllioner.

Det hører med til denne historien at Kristiansand kommune har gitt Pedersen og Andreas Hus 75 millioner kroner. Det skriver NRK:

Det er Kristiansand kommune som har tatt kostnadene for byggingen av Andreas hus. Det er brukt 75 millioner kroner på dette.

Dermed har Foreningen for barnepalliasjon, som har 201 medlemmer, fått til sammen 165 millioner kroner i henholdsvis statlige og kommunale midler.

Hvordan er det mulig?


I saken til NRK,  Pengeforeningen, som jeg lenket til i toppen av denne saken, svarer Natasha Pedersen på en rekke spørsmål fra NRK. Hennes fulle tilsvar kan du lese i bunnen av saken.

I denne saken på NRK, avviser Pedersen at foreningen har brukt 90 millioner.

Pedersen har møtt i helse- og omsorgskommiteen på Stortinget og redegjort for pengebruken. Les mer, og se video fra høringen på FFBs nettside.