Siv Jensen og sosialistene

Det offentlige ordskiftet har blitt en slagmark. 
Av Michael Hartmann. 8. mai 2019. Sist oppdatert 23.04.20.(KOMMENTAR) – «Dette må jo være det beste kick-offet i verden. Det er bare å brette opp ermene, dundre ut, og knuse disse jævla sosialistene».  

Det sa Frp-leder Siv Jensen under middagstalen på Frp sitt landsmøte den 4. mai.

Twitter “gikk av skaftet”. Aftenbladets Sven Egil Omdal skrev:

 

Kommentator i TV2, Mathias Fischer, mente reaksjonene var overdrevne.

 

André Ulveseter spilte på humor og ironi.

 

Forsøpling

Politikken er en brutal bransje. Likevel er norsk, politisk debatt relativt saklig sammenlignet med andre land.

Når Siv Jensen sier “de jævla sosialistene”, bidrar hun til språklig forsøpling. Kommentaren hennes skader den saklige, offentlige debatten.  

 

Kjernevelgerne har behov for språklig bensin…

For ordens skyld: Jeg forventer anstendig ordbruk fra alle partiledere. Men det var Siv Jensen som droppet anstendigheten denne helgen.

Hva ville hun oppnå? Å mobilisere kjernevelgerne? Antagelig. De trenger språklig bensin på bålene. Så kan de gnistre og sprake helt frem til valget.

 

SV fikk nye medlemmer 

“Bli en jævla sosialist, du også!” skrev Audun Lysbakken på facebook og twitter. Det var lurt gjort av SV-lederen. Oppfordringen førte til en bølge av nye medlemmer. 

 

Ofret ikke integriteten

Jeg husker et TV-klipp med Jens Stoltenberg. Han var omgitt av journalister. De ville at Stoltenberg skulle si noe ufordelaktig om Siv Jensen.

Men Stoltenberg ofret ikke integriteten for et billig poeng. I stedet sa han: «Jeg respekterer henne som en politisk motstander, men jeg er dypt uenig i politikken».

Leser du, Siv? Sånn skal det sies.


Michael Hartmann er blogger og sykepleier. Følg ham på Twitter.