Langlesing: Kan svenske tilstander gi bedre appetitt?

Politikere er flinke til å snakke på TV. Men er de flinke i virkeligheten? For å finne svar gikk jeg på foredragene til fem partiledere. Hvem fikk jubel? Hvem snakket til halvtom sal? Dette er min rapport fra litteraturhuset i Oslo.

Av Michael Hartmann.

8. september 2019. Oppdatert 9. september 2019.

Fra venstre Bjørnar Moxnes (Rødt), Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (AP), Siv Jensen (FrP) og Jan Tore Sanner (H).

Verbale angrep, stormende jubel og en hyllest til matpakken. Det var noen av ingrediensene da Litteraturhuset inviterte til partilederforedrag. Konseptet var enkelt: Partilederne fikk snakke i en time uten avbrytelser.

Jeg valgte fem partiledere. Så gikk jeg på foredragene. Jeg omtaler foredragene i samme rekkefølge som de ble holdt. Først ut er Sosialistisk Venstreparti.

Audun Lysbakken: -Norge har blitt en land hvor dårlige, høyreorienterte idéer har kommet for å dø.

Foto: Åsmund Holien Mo.

Audun Lysbakken jumpet opp på scenen. Selvsikker og engasjert. Han gjentok formuleringene vi kjenner: Velferd for de mange, ikke for de få. Han advarte mot et samfunn med økende forskjeller. 

Men det oppsto et problem. Hvis du har besøkt litteraturhuset vet du at Wergelandssalen ligger i kjelleren. Den har ingen vinduer. Og dette var en av årets varmeste dager.

Det ble det så varmt at alle i salen svettet selv om de satt i ro. På stolen foran meg satt Inga Marte Thorkildsen og tørket svetten på pannen. Det samme gjorde jeg. Det var som å være på foredrag og trimme samtidig. Noe måtte gjøres.

-Vi må ta et oppgjør med deltidskulturen.

Jeg reiste meg og ba de ansatte om hjelp. -Vi ha luft, tryglet jeg, -hvis ikke besvimer vi.

Døren ble åpnet. Det føltes ikke lenger som en politisk badstue. Den eneste personen som ikke brydde seg om varmen, var Lysbakken. Han pratet i vei.

-Nord-Norge er mulighetenes landsdel, sa han.

Så gikk han videre til helse- og omsorgssektoren.

-Vi må ta et oppgjør med deltidskulturen.

Min vurdering:

Lysbakken er en dyktig taler. Tydelig, overbevisende og engasjerende. Han presenterer mulige løsninger, ikke bare problemer. Han begrunner argumentene og forklarer tydelig hva som skiller SV fra andre partier. Lysbakken er en erfaren partileder som har ungdommens mot i behold. Få politikere har denne kombinasjonen av tilsynelatende motstridende egenskaper.

Audun Lysbakken på Instagram.

Jonas Gahr Støre: -Politikk er redskapet for å opprettholde likhet for alle. Men politikk er ikke svaret på alle spørsmål.

Foto: Arbeiderpartiet.

Jonas Gahr Støre er en politisk tungvekter. Han har vært helse- og omsorgsminister, utenriksminister og generalsekretær i Norges Røde Kors. Hvis du er samfunnsengasjert kan du lære mye av Støre, også om du ikke stemmer Arbeiderpartiet.

Derfor var det underlig å høre at Støre snakket om matpakker.

“God næring gir god læring”, sa han. Om dette er alle enige.

Han snakket om viktigheten av skolemat. Sunn mat gir god apetitt. Det gir god konsentrasjon som igjen gir bedre læringsutbytte. En god sirkel, altså.

-Sverige har hatt gratis skolemat i mange år, sa Støre. -Disse svenske tilstandene bør vi innføre i norske klasserom.

Sunn mat – som ser fristende ut –  gir god appetitt. God apetitt, god matlyst, god konsentrasjon, god læring. Sammenhengen er åpenbar. Svenske tilstander i norske klasserom? Kjør på.

Så snakket han om klima.

-Vi er den første generasjonen som merker klimaendringene, og kanskje den siste som kan gjøre noe med dem. 

Støre vil ha en god, offentlig eldreomsorg. Ansatte skal ha hele, faste stillinger.

Min vurdering:

Støre har lang, politisk erfaring. Han er god på EU, NATO og forholdet til USA. På utenrikspolitikk er det få som matcher Støre. Mitt ønske for neste foredrag? Mindre mat og mer politikk.

Jonas Gahr Støre på Instagram.

Siv Jensen: -Det er mange positive fortellinger om innvandring.

Foto: Rune Kongsro.

Siv Jensen ankom Litteraturhuset i en sort bil med sotete vinduer. Overalt hvor hun gikk, fulgte livvaktene etter. Da jeg snakket med Siv Jensen før foredraget, sto livvaktene og fulgte med. De hadde sorte dresser, ørepropper og alvorlige ansikter.

-Arbeiderpartiet ønsker den beste eldreomsorgen, ikke den billigste, sa jeg. -Din kommentar?

-Jeg synes de går alt for langt, svarte hun med høy stemme. -De setter på seg ideologiske skylapper.

Frp-lederen entret talerstolen og snakket om alt som ikke fungerer i Norge. Jeg ble nesten deprimert. Har vi det ille? I stedet for å presentere politiske løsninger brukte hun tiden til å angripe partiene på venstresiden.

Én ting skal Siv Jensen ha; hun er umulig å misforstå.

Sammenlignet med andre politikere snakker Siv Jensen i store bokstaver. Hun pakker ikke budskapet inn i vage formuleringer eller strategiske forbehold. Når stemmevolumet ligger flere hakk over de andre, blir det nesten for mye å høre på henne. Dersom du ikke er Frp-velger selvsagt.

Hun snakket mye om private aktører. Først barnehager.

-Hvis foreldre ønsker å bruke barnehager som tar ut utbytte, hvorfor skal vi hindre dem?

Deretter om sykehjem.

-De private sykehjemmene tilbyr innovasjon.

-Folk står i kø og venter på hva det offentlige kan tilby dem, fortsatte hun. -Hvis de private klarer å drive smartere, hva er problemet? De private sykehjemmene tilbyr innovasjon. Dermed får andre noe å strekke seg etter.

Kjapp avstikker frem i tid: Den 6. september møtte jeg Oslo-ordfører Marianne Borgen på Karl Johans gate. Vi tok en prat foran valgboden til SV.

-Har du en kommentar til Siv Jensens uttalelser om private aktører, spurte jeg.

Det hadde hun. -Vi vil ha eldreomsorg uten at det tas ut stor profitt. Pengene skal brukes på de eldre, ikke tas ut av eierne, svarte hun.

Tilbake til Litteraturhuset og min vurdering:

Siv Jensen fremsto slik hun gjør på TV:  Bestemt og kompromissløs. Hun hamret løs på de andre partiene i et bankende kjør. Hun gjentok ordet “formyndere” utallige ganger. Jeg kom ut av tellingen etter tyve minutter.

Siv Jensen var like “på hugget” som de andre partilederne. Hun kjempet for hver eneste stemme. Men én ting var annerledes enn foredragene til Lysbakken og Støre:

Norges mektige finansminister snakket til halvtom sal.

Siv Jensen på Instagram.

Jan Tore Sanner: -Utdanning er nøkkelen til å utjevne forskjeller.

Foto: Marte Garmann.

Jan Tore Sanner er kunnskaps- og integreringsminister i Erna Solbergs regjering.

Han startet med arbeidslivet.

-Jeg er bekymret for at mange faller utenfor på grunn av sykdom og manglende kompetanse. Utdanning er nøkkelen til å utjevne forskjeller. Men da må flere fullføre utdanningen. Løsningen er krav og forventninger, sa han.

Og fortsatte: -Innsats og talent skal telle i skolen, ikke om du bor i Oslo eller i Vardø, eller om foreldrene dine er fra Somalia. Elevenes talent og engasjement skal være avgjørende.

Med andre ord, tenkte jeg: Hjelp de flinke. De beste skal opp og frem.

-Offentlig og privat sektor må samarbeide.

Han snakket om en velferdsmiks.

-Det er ikke mulig å si at de private eller det offentlige er best. Derfor trenger vi en velferdsmiks. Offentlig og privat sektor må samarbeide for å løse de store samfunnsproblemene, sa han.

Vi fikk noen vage formuleringer, som denne:

-Huset kan falle sammen, grunnmuren må styrkes og huller må tettes.

Det høres fornuftig ut. Men i hvilken sammenheng?

Etter foredraget snakket jeg med Sanner.

-Vi på høyresiden blir ofte tillagt motiver vi ikke har, sa han. -Vi må ofte forklare at vi ønsker det beste for alle. Vi blir lett misforstått av venstresiden.

Det interessante med dette er at Bjørnar Moxnes sier det samme. Han mener at høyresiden tillegger venstresiden motiver de ikke har.

Min vurdering:

Jan Tore Sanner er ikke en karismatisk politiker. Det er helt greit. Han er nemlig flink til å forklare. Vi fikk en saklig redegjørelse om tingenes tilstand slik Høyre ser dem. Det var som et foredrag om Høyres politikk. Ingen angrep på andre partier. Bra.

 Jan Tore Sanner på Instagram.

Bjørnar Moxnes: -Vi har et økonomisk system som forutsetter evig, grenseløs vekst for de ytterst få.

Foto: Brage Aronsen.

Bjørnar Moxnes  slentret opp på scenen. Salen var stappfull. 

Moxnes presenterte Rødts politikk på en uformell og informativ måte. Han holdt på oppmerksomheten selv da han snakket med lav stemme. 

-Makt over økonomien er skjevt fordelt, sa han. -De store selskapene vinner. Kommersielle aktører jakter skattepenger etter beste evne. Det som før var felles skal nå koste og gi profitt. Disse profitørene vil skumme fløten og la det offentlige sitte igjen med alt som ikke fungerer.

-Rødt skal sikre flere røde kommuner som en motkraft mot regeringen politikk, sa han.

Han snakket om arbeidslivet, og fikk applaus for denne:

-Vi trenger at maktpersoner, ledere og sjefer på jobben kan velges og byttes ut.

Min vurdering:

Moxnes er “chill” og karismatisk på samme tid – en nesten umulig kombinasjon. 

Jeg snudde meg og kikket rundt i salen. Den var stappfull av Rødt-medlemmer. De var ikke der for å lære noe, men for å hylle en leder de allerede digger. Moxnes snakket til sine egne. De svarte med jubel.

Bjørnar Moxnes på Instagram.

Hvilken partileder var best?

Min vurdering: Audun Lysbakken.

Siv Jensen er også en god taler. Men hun bruker tiden til å angripe motstandere.

Lysbakken, derimot, presenterer løsninger, ikke bare problemer. Du kan være enig eller ikke med politikken til SV. Men dette partiet ledes av en mann med et genuint, politisk engasjement. Audun Lysbakken kan aldri beskyldes for å drive med politikk for politikkens skyld. Han er ekte, genuin og troverdig.

Til slutt: Politikere “låner” formuleringer fra hverandre. Les hva Lysbakken sa:

 

Bjørnar Moxnes ble inspirert. Han postet denne:

 

 

 

Min kommentar: Hvis politikere hadde sluttet å låne sitater fra hverandre, hadde problemet med lånte sitater vært løst for lengst.

Fun fact:

Av de fem partilederne har Siv Jensen og Jan Tore Sanner færrest følgere på instagram, henholdsvis 9 768 og 3 761.

Den største er Jonas Gahr Støre med 32.000 følgere.

Deretter følger Rødt-leder Bjørnar Moxnes med 23.000 følgere og  Audun Lysbakken med 18.000 følgere.

Til sammenligning har sjefen selv, Erna Solberg, 100.000 følgere på sin instagramkonto.

Hva må du huske når du stemmer? NRK gir deg svarene: Slik stemmer du på 1-2-3-4-5.

 

Kloke ord til slutt:

 

Hva sier Obama?

Noen gidder ikke å stemme. Hør hvordan Barac Obama reagerer på de vanligste unnskyldningene. Videoen er overførbar til norske forhold.

Under finner du lenker til partienes hjemmesider. Mandag 9. september er siste sjanse til å stemme.

Godt valg!

 

Arbeiderpartiet.

Høyre.

Sosialistisk Venstreparti.

Miljøpartiet de Grønne.

Venstre.

Kristelig Folkeparti.

Fremskrittspartiet.

Rødt.


Michael Hartmann er blogger og sykepleier. Følg ham på twitter, instagram og facebook