PODCAST: Politiet avlyste paraden etter terrorangrepet. Det var kjipt, men nødvendig.

(Spesial-episode, 8 minutter) Det skeive miljøet kan trosse politiets råd og samle seg. Men til hvilken pris? 

Av Michael Hartmann. Bio. Twitter.  Podcast-episoden ble spilt inn 30. juni 2022. Første gang publisert på bloggen den 11. august. Oppdatert 25. august.

I dag er det to måneder siden to mennesker ble drept og 21 såret i en masseskyting utenfor London Pub i Oslo. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) konkluderte raskt. Det var et terrorangrep mot homofile.

PST hevet terrortrusselnivået til nivå fem. Det er det høyeste nivået og defineres slik:

“Det er gjennomført en terroraksjon, eller foreligger en uavklart trussel i Norge”.

PST og Politiet var  bekymret for følgehandlinger, altså nye angrep. De lette etter konkrete personer som de ikke hadde kontroll på.

Stressende timer for politiet.

I denne uoversiktlige situasjonen ba de Oslo Pride om å avlyse prideparaden som skulle avholdes neste dag, lørdag. Likevel arrangerte et hundretalls skeive en alternativ parade. De samlet seg på Grønland i Oslo og gikk mot sentrum. Det kom heldigvis ikke nye angrep.

Da det skeive miljøet ville arrangere en minnemarkering på Rådhusplassen, søndag, var anmodningen fra politiet den samme: Ikke gjennomfør. Vi kan ikke garantere for sikkerheten.

Mange skeive møtte opp likevel.

Det kokte på twitter. En rekke samfunnsdebattanter ba politiet garantere for sikkerheten slik at minnemarkeringen kunne avholdes. Men politiet kunne ikke garantere for sikkerheten.

-Det var stressende timer for politiet, sa politidirektør Benedicte Bjørnland til mediene.

Isolert sett forståelig.

Nå blir jeg sikkert upopulær i egne rekker, men politiet hadde gode grunner for sine anmodninger. Det skeive miljøet burde ikke avholdt en alternativ parade eller en minnemarkering på Rådhusplassen, selv om mange hadde behov for å samles i dagene etter terrorangrepet.

Man burde heller arrangert nye arrangementer litt frem i tid. Da kunne PST fått en bedre oversikt over trusselbildet og hatt bedre forutsetninger for å beskytte arrangementene.

Det skeive miljøet trosset politiets råd to ganger. Isolert sett er det forståelig. Men til hvilken pris? Hadde det kommet nye angrep, noe PST vurderte som svært sannsynlig, kunne enda flere liv gått tapt.

Nyhet! Jeg har lansert en podcast. Den heter “Ærlig talt av Michael Hartmann” og er foreløpig tilgjengelig på SoundCloud. Jeg kommenterer aktuelle saker og supplerer med egne meninger.

Her er episoden om terrorangrepet, paraden og PST:

Hør flere episoder på SoundCloud: Ærlig talt av Michael Hartmann, sesong 1.

Michael Hartmann er blogger og sykepleier. Kontakt: 93 80 60 26.

Følg på  Twitter, Facebook og Instagram.