Ny parade. Nytt alvor. Norske homofile har grunn til å være redde.

Jeg er en mann som noen vil drepe. 

Tekst og foto: Michael Hartmann. Bio. Twitter. 10. september 2022.

(KOMMENTAR) – Det nærmer seg tre måneder siden skytingen ved London Pub i Oslo. En 42 år gammel mann drepte to mennesker og skadet 21. Politiets Sikkerhetstjeneste beskrev skytingen som et terrorangrep.

Gjerningsmannen ble pågrepet etter få minutter. Han er siktet for drap, drapsforsøk og terror.

Den mørkeste dagen.

PST hevet terrortrusselnivået til nivå 5. Det defineres slik: «Det er gjennomført en terroraksjon, eller foreligger en uavklart trussel i Norge».

Statsminister Jonas Gahr Støre: -Det skeive miljøet er offeret. (Foto: Skjermbilde, NRK Dagsrevyen 25. juni 2022).

Statsminister Jonas Gahr Støre holdt pressekonferanse.

-Igjen er Norge rammet av et brutalt angrep på uskyldige mennesker. Selv om vi ikke vet om det skeive miljøet var målet, vet vi at det skeive miljøet er offeret. Vi skal fortsette kampen for å elske dem man vil. (nrk.no).

25. juni 2022 er den mørkeste dagen i nyere norsk homohistorie. Ingen skeive er upåvirket av terrorangrepet. Jeg har blitt medlem i klubben for dem som noen vil drepe.

Det er ikke mulig å melde seg ut av denne klubben. Er du først medlem, er du medlem livet ut.

Reportasje fra Sky News:

Etter masseskytingen er det umulig å si at  «homokampen har kommet langt». Eller at «det er trygt å være homofil i Norge».

Påstandene gikk ut på dato da terroristen begynte å skyte.

Rosenkrantz’ gate sett fra Ibsenkvartalet. Regnbueflagget vaier over inngangen til London Pub, midt i bildet. (Foto: Michael Hartmann).

Helt vanlige folk, synes det er greit å drepe homofile.

-Hadde det vært opp til meg, så hadde dere vært skutt.

Det sa en mann til Hroar-William Wiik Adelsten og Kjetil Malm Hamlandsø. Drapstrusselen ble fremsatt da paret var gjester på utestedet Gatsby i Bodø. Les saken på nrk.no.

Blomster og regnbueflagg på C.J. Hambros plass. (Foto: Michael Hartmann).

Britt Bøymo er rektor på Bøler skole i Oslo. Sommeren 2021 heiste hun regnbueflagget tre ganger på skolens flaggstang. Like mange ganger ble flagget tatt ned. Messingkrokene som skulle feste flagget var klippet over.

På Ulsrud videregående skole ble et regnbueflagg revet ned og forsøkt påtent. Les om Bøler og Ulsrud her: nrk.no.

En uke etter skytingen ble et stort Pride-flagg påtent på Haugenstua i Oslo. Les saken i Avisa Oslo.

Et stort Pride-flagg ble påtent på Haugenstua. (Foto: Avisa Oslo).

Lørdag 18. juni ble en 28-år gammel mann utsatt for grov vold på et utested i Sarpsborg. Minst tre personer slo ham ned. De ropte homofobiske skjellsord og sparket ham da han lå nede.

Resultatet? Indre blødninger og en punktert lunge. Les saken på nrk.no.

Lisbeth Røyneland er leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli:

– Det er vondt å vite at enda flere mennesker nå kjenner på de samme følelsene som følger av å være etterlatt eller overlevende etter et terrorangrep. Terrorangrepene minner oss på at vi aldri må slutte å kjempe mot utenforskap, hatprat, konspirasjonsteorier og ekstremisme.

Les saken i Dagbladet.

Blomster og regnbueflagg i Rosenkrantz’ gate. Bildet ble tatt to dager etter skytingen. (Foto: Michael Hartmann).

25. juni 2022 ble et tidskille, ikke bare for homobeveglesen, men for meg personlig.

Nå er terrortrusselnivået på nivå 4. Det betyr at flere aktørar har evne og vilje til å gjennomføre terror. Når jeg poster denne saken er jeg på vei til solidaritetsmarkeringen på Kontraskjæret i Oslo.

Nå gjenstår det å se om arrangementet kan gjennomføres uten angrep fra terrorister. Heldigvis er politiet til stede med store ressurser. Jeg kjenner på frykt likevel. Jeg er homofil, en mann som noen vil drepe.


I følge arrangørene kan det bli 100.000 mennesker i regnbuetoget i Oslo på lørdag. I tillegg regner politiet med at det er mange som vil følge med fra fortauet eller som sluttar seg til solidaritetsmarkeringen på Kontraskjæret etterpå. Det skriver nrk.no


I dagene etter terrorangrepet 25. juni, ble det lagt ned blomster i gatene ved London Pub. Da Jonas Gahr Støre og andre regjeringsmedlemmer besøkte Rosenkrantz gate, ble de møtt med appalus:


Jeg har lansert podcast! Den heter «Ærlig talt av Michael Hartmann». Jeg kommenterer saker som preger nyhtesbildet, og saker jeg mener burde prege nyhetsbildet.

I denne episoden snakker jeg om dagene etter terorangrepet, og hvorfor det var riktig å avlyse paraden. Jeg blir sikkert upopulær i egne rekker…


Michael Hartmann er blogger og sykepleier. Følg ham på Twitter, Facebook og Instagram.